Ceaunarii rromi

Rromii reprezintă un grup etnic originar din India medievală, iar cu timpul au migrat în foarte multe zone geografice, în special în Europa Centrală și de Est, în Turcia, sudul Franței și Peninsula Iberică. O treime din rromii din Europa locuiau în Moldova și Țara Romanească. Imnul lor, care este recunoscut, se numește „Gelem,gelem”.

Numărul persoanelor ce vorbesc dialectul specific (limba romani) este de două milioane. Ziua Internațională a rromilor este pe 8 aprilie.

Ceaunarii sunt rromii ce prelucrează tigăile, oalele, tuciurile, ceaunele și alte obiecte pentru gătit doar din metale neferose și aluminiu, pe care noi ulterior le folosim în bucătărie. Denumirea lor este in conformitate cu priceperea grupului din care fac parte.

Aceștia au dobândit și au transmis mai departe, din generație în generație, urmașilor, priceperea și talentul în ceea ce fac încă de cinci secole încoace.

Portul tradițional al ceaunarilor rromi:

Simbol al norocului, roșul este culoarea preferată în portul tradițional feminin, împreună cu baticele pentru femeile căsătorite, bănuții de aur din păr, cele două codițe împletite și întotdeauna fustele lungi (indiferent de vârstă).

Portul tradițional masculin constă în a purta pălării negre, mustăți lungi și întotdeauna cămașa deasupra pantalonilor lungi, genunchii fiind considerați părți indecente ale trupului.

Un detaliu pe care l-am găsit foarte interesant este acela că bluzele și cămășile se spală separat de fuste și de pantaloni, în vase diferite, speciale pentru fiecare componentă a îmbrăcăminții superioare sau inferioare.